Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Screenplay- Blogoscars 2014

Ήρθεν η ώρα και ο καιρός κι η μέρα ξημερώνει που ξεκινούν τα Blogoscars 2014. Η πρώτη κατηγορία είναι το σενάριο και η παρακάτω λίστα τιμά τους ανθρώπους που έβαλαν στην σειρά λέξεις και με γέμισαν συναισθήματα την χρονιά που μας πέρασε..




10.  Frozen Jennifer Lee, Chris Buck & Shane Morris
Το Frozen είναι η όμορφη ιστορία δυο αδέρφων που μέσα από διάφορες περιπέτειες προσπαθούν να καταλάβουν ποιες είναι. Είναι μια ωδή στη νέα γυναίκα δυνατή που δεν περιμένει πρίγκιπες και λευκά άλογα.  Έχει πολλά τραγούδια, πολύ χιόνι, συμπυκνωμένη αγάπη, νάνους, μια λεύκη τούφα & την βασίλισσα του χιονιού. Επίσης, έχει την Κριστεν Μπελ. Να, κάτι τέτοιο:



                 9. This Is the End- Seth Rogen & Evan Goldberg
Ξε-καρ-δι-στική κωμωδία με όλους τους νέους κωμικούς που έχουν παίξει σε ταινία ή σειρά τα τελευταία χρόνια. Είναι μια ιστορία για την φιλία & το καφριλίκι, οι πρωταγωνιστές είναι όλοι φίλοι και αυτό βγαίνει προς τα έξω, έχει πολύ χόρτο, πολύ καταστροφή, μυθικό Μαικλ Σερά και την Ριάνα.


8. The Broken Circle Breakdown- Felix Van Groeningen + Carl Joos(adaptation)
Ο σπασμένος κύκλος είναι μια ιστορία για την αγάπη και την απώλεια.  Για το πάθος που γίνεται έρωτας άλλα δεν ξέρει αν μπορεί να αντέξει γιατί ο πόνος τον λυγίζει. Για την πίστη σε ό,τι μπορεί να σε βοηθήσει να ξυπνάς το πρωί και την απώλεια που ποτέ δεν ξεπερνιέται.


7. Filth – Jon S. Baird (adaptation)
Ο Μπρούς είναι ένας διαταραγμένος άνθρωπος που δεν νοιάζεται για κανέναν. Είναι ψυχικά ασθενής, εθισμένος σε ουσίες, μεγάλος εγωιστής. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τύψεις του, τον έριξαν σε ένα χαοτικό τριπάκι εξαρτήσεων και κακής συμπεριφοράς με τελικό σκοπό την αυτοκαταστροφή του. Είναι η ιστορία του άνθρωπου που είχε ως μότο ζωής το same rules apply.


 6. Mikra Anglia - Ιωάννα Καρυστιάνη
Η Μικρά Αγγλία είναι μια τρυφερή, μελοδραματική ιστορία για την αγάπη, την ενοχή, τα μυστικά, την μοναξιά, την δειλία, την δυσκολία του να είσαι γυναίκα, τον βαθύ συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας. Μα πάνω από όλα είναι η ιστορία δυο αδερφών και του Σπύρου.



5.  August: Osage County – Tracy Letts
Ο Αύγουστος είναι η ιστορία μιας τυπικής οικογένειας: οικογενειακά μυστικά, κακοί γονείς, συζυγικά βάσανα. Όλα αυτά διαδραματίζονται γύρω από ένα τραπέζι δείπνου που αν είχε δίπλα του σούβλες θα θύμιζε τα μισά πασχαλιάτικα δείπνα ανά την επικράτεια.  Και να θυμάστε: Όσο κακό σου κάνει η οικογένεια σου, δεν πρόκειται να σου κάνει πότε κανείς.


4. Before Midnight- Richard Linklater, Julie Delpy & Ethan Hawke
Η Σελίν και ο Τζέσι αγαπηθήκαν όταν ήταν νέοι και ωραίοι άλλα τώρα είναι παντρεμένοι και γονείς, όποτε η καθημερινότητα τους έχει κατακλύσει. Μια ταινία αποκλειστικά φτιαγμένη με λεπτοδουλεμένους, ειλικρινείς διαλόγους που διδάσκει ότι δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις, να αγαπάς, να είσαι κάθε μέρα ευτυχισμένος. Όλα αυτά απαιτούν κόπο, θυσίες και ίσως χαμένα όνειρα όπως συζητούν οι δυο πρωταγωνιστές άλλοτε φλερτάροντας μεταξύ τους, άλλοτε μαλώνοντας, άλλοτε χαριτολογώντας. Και παρότι λέγονται λογία βάρια και πίκρες αλήθειες, δεν θέλει να πονέσει ο ένας τον άλλον γιατί πλέον είναι σύντροφοι ζωής και όσο κακιώσουν στο τέλος πάντα θα προσπαθούν να ζήσουν την όμορφη νύχτα για την οποία θα αξίζει να διηγούνται στα 80 τους.


3. Only Lovers Left Alive Jim Jarmusch
Δυο αιώνιοι εραστές, ο cool as fuck Αδάμ και η αιθέρια Εύα μοιράζονται την ζωή τους και την αγάπη τους για την ομορφιά κάθε μορφής. Έχουν ζήσει πολλά χρόνια και αναπόφευκτα έχουν βαρεθεί να παρατηρούν την πτώση του ανθρώπου. Η παντοτινή αγάπη τους όμως τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν και να παραδώσουν μια τρυφερή και αληθινά fun ταινία.


2. Nebraska Bob Nelson
Ο Γούντι είναι ένας αγαθιάρης παππούς, στην αρχή της άνοιας, που νομίζει ότι κέρδισε το λαχείο. Όταν ο γιος του, αποφασίζει να τον πάει στη  Νεμπράσκα για την υποτιθέμενη εξαργύρωση του λαχείου, η καρδιά μας γίνεται χίλια κομμάτια γιατί το road trip είναι μια γνήσια αποτύπωση της οικογένειας, της αγάπης, της αποδοχής άλλα και της εκμετάλλευσης. Ίσως το πιο ρεαλιστικά συγκινητικό έργο της χρονιάς.


1. Nymphomaniac  - Lars von Trier
To Nymphomaniac είναι η ιστορία της Τζο, μιας κοπέλας που αγαπούσε πολύ το σεξ. Η ιδία θεωρούσε φυσιολογικό τον τρόπο ζωής της, η κοινωνία όμως δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια νυμφομανή. Στην ουσία της όμως, η ταινία είναι η ιστορία μιας κοπέλας που προσπάθησε να ορίσει την ζωή της και να κατανοήσει τον εαυτό της. Όλα αυτά διανθισμένα με αμέτρητους συμβολισμούς, χιούμορ, λεπτά σχόλια και γερό τρολάρισμα από τον Τριερ <3>











(με το που πόσταρα την λίστα συνειδητοποίησα ότι ξέχασα το side effects, αν χάσει θέσεις από πεντάδα για λίγους βαθμούς, θα αλλάξω λίστα, να το ξέρετε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: