Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Salmon Fishing in the Yemen



O Alfred Jones (Ewan McGregor) είναι ο καλύτερος ιχθυολόγος της Βρετανίας και ένας μάλλον ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Μια μέρα τον προσεγγίζει η Harriet (Emily Blunt), εκ μέρους ενός σεΐχη που έχει ως όνειρο ζωής να δημιουργήσει ένα τεχνητό ποτάμι για να μπορεί να εξασκεί το αγαπημένο του χόμπι, που δεν είναι άλλο από το ψάρεμα σολομών. Ο Alfred αρχικά αρνείται, μέχρι που ο ιδεαλισμός και η ισχυρή πίστη του σεΐχη ότι όλα είναι πιθανά, τον πείθουν να αναλάβει το project.


Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Paul Torday και είναι η ιστορία των τριών πρωταγωνιστών. Ο Jones είναι ένας επιστήμονας, εγκλωβισμένος σε έναν γάμο που παραπαίει, η Harriet είναι μια κοπέλα καριέρας που μπλέχτηκε σε μια περίεργη ιστορία την στιγμή που η προσωπική της ζωή περνά μια μεγάλη δοκιμασία και ο σεΐχης δεν είναι άπλα ένας ιδιόρρυθμος πλούσιος, άλλα ένας αγνός οραματιστής με μεγάλα σχέδια.
 Παρόλο που η ιστορία φαίνεται πολλά υποσχόμενη, γρήγορα χάνει το ενδιαφέρον της και κουράζει. Οι εξελίξεις είναι πολύ αργές και αδιάφορες στο σύνολο τους, ενώ δεν υπάρχει σε κανένα σημείο ανατροπή ή πρόκληση ενδιαφέροντος. Ακόμα και οι -λίγες- χαριτωμένες κωμικές σκηνές, δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να χάνουν την δυναμική τους.
Δυστυχώς για τους θεατές, η ταινία γρήγορα γίνεται προβλέψιμη και κλισέ σε σημείο που καταντά ενοχλητική. Ενώ θα μπορούσε να είναι μια ταινία που θα μας γέμιζε αισιοδοξία και χαμόγελο, ωθώντας μας να πιστέψουμε ότι όλα είναι εφικτά, γρήγορα καταλήγουμε να μην νοιαζόμαστε για τον ιδεολόγο σεΐχη και το πραγματικά όμορφo όνειρο του.
Η σκηνοθεσία και το μοντάζ δεν βοηθούν, αφού ούτε αναδεικνύονται οι διάλογοι ούτε τα πανέμορφα τοπία, ενώ οι ηθοποιοί είναι αξιοπρεπέστατοι όπως πάντα, άλλα σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για ερμηνείες που θα μείνουν στην... κινηματογραφική ιστορία. Η μόνη από το cast που δημιούργησε ένα χαμόγελο με το κεφάτο παίξιμο της ήταν η Kristin Scott Thomas, η οποία όμως πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες της, χάνεται πίσω από την άτσαλη ιστορία που υποχρεώνεται να υπερασπιστεί.
Είναι άξιο απορίας πως κατάφερε ο αξιότιμος κύριος Lasse Hallström, να πάρει μια ιδιαίτερη ιστορία γεμάτη πολιτική ίντριγκα και να την κάνει τόσο αδιάφορη. Αντί να επικεντρωθεί έστω και λίγο στα σοβαρά γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται, προτιμά να επενδύσει στο ρομάντζο και την feelgood διάθεσή.
Έτσι, καταλήγει σε μια επιδερμική και μάλλον άτσαλη προσέγγιση των προβλημάτων της μέσης ανατολής, του πολέμου στο Αφγανιστάν, των πολιτικών ραδιουργιών της Αγγλίας και προσπαθεί να χτίσει ένα παραμύθι που υπολείπεται όμως της παραμυθένιας μαγείας.
Είναι λυπηρό που ενώσω επέλεξε να γεμίσει το “σοβαρό” κομμάτι της ταινίας με απιθανότητες μόνο και μόνο για να προωθήσει το ρομάντζο, αποτυγχάνει και σε αυτό το σημείο, παραδίδοντας μια ιστορία που μοιάζει με κακογραμμένο "άρλεκιν".

Με λίγα λόγια το Salmon Fishing in the Yemen είναι μια μετριότατη, αδιάφορη ταινία που θα κουράσει και θα απογοητεύσει τους περισσοτέρους θεατές γιατί από τη μία είναι γεμάτη κλισέ άλλα η αργή κινηματογράφηση της δεν την καθιστά mainstream και, από την άλλη, προσπαθεί να χαρακτηριστεί ως "σινεφίλ", με τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.



Πρώτη δημοσίευσή στο: www.authority.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: