Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Best screenplay


10. John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich & Michael Arndt (Toy Story 3)





 Now Woody, he's been my pal for as long as I can remember. He's brave, like a cowboy should be. And kind, and smart. But the thing that makes Woody special, is he'll never give up on you... ever. He'll be there for you, no matter what.

 Έξυπνο και χαριτωμένο, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και αποχωρισμού για μεγάλα παιδιά. Έχει ενδιαφέρον, ένταση, ανατροπές, κορύφωση και μιλά για το πόσο δύσκολο είναι να πάμε παρακάτω, αλλά και πόσο εύκολο το κάνει αυτό η καλή παρέα. Μια ταινία για όλους, γεμάτη όμορφα μηνύματα που αν μη τι άλλο συγκινεί.

9. John Requa και Glenn Ficarra για το I Love You Philip Morris


Enough romance. Let's fuck! 

  Αγορι ερωτεύεται αγόρι και προσπαθεί να του χαρίσει τον ουρανό με τα άστρα. Μια όμορφη, τρυφερή, αστεία ταινία για το πόσο μπορεί να αγαπά κάποιος και τι κάνει για να το δείξει. Παρότι είναι πολύ εύκολο να γίνει καρικατούρα μια gay themed ταινία, η συγκεκριμένη ισορρόπησε επιδέξια ανάμεσα στο χιούμορ, στην σάτιρα, στον γλυκό ρομαντισμό και στο δράμα. Μια ιστορία που απλά μιλά για την αιωνία αγάπη.

8. Love and other drugs - Charles Randolph, Edward Zwick,  Marshall Herskovitz


Sometimes the things you want the most don't happen and what you least expect happens. I don't know - you meet thousands of people and none of them really touch you. And then you meet that one person and your life is changed. 

  Αγόρι συναντάει κορίτσι, κορίτσι συναντάει αγόρι, και οι δυο είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι, υπάρχει και ένα σοβαρό πρόβλημα από πίσω, άραγε θα τα καταφέρουν; Ναι είναι κομεντί, ναι είναι κλίσε στη βάση της αλλά όχι, δεν βαριέσαι δευτερόλεπτο.
  Η ιστορία εξελίσσεται με ωραίο τρόπο, χαριτωμένα και με πολύ καλή ροη, κοινώς δε κάνει κοιλιά πουθενά. Το χιούμορ είναι σε καλές ποσότητες και είναι πολύ πετυχημένο αν σκεφτείς, ότι γέλασα δυνατά σε διάφορα σημεία παρότι δε φημίζομαι για το πόσο εύκολα γελώ. Οι δυο πρωταγωνιστές είναι δυο νεαρά παιδιά, που όπως πολλοί συνομήλικοι τους δεν θέλουν πολλές δεσμεύσεις και απλά θέλουν να περνούν καλά. Το γίνεται όμως όταν η μοίρα έχει αλλά σχέδια για αυτούς;

7. Bert V. Royal, Easy A


The rumours of my promiscuity have been greatly exaggerated. 

 Ένα κορίτσι αποκτά μια λάθος φήμη και αντί να την αποποιηθεί κάνει ότι μπορεί για να την τροφοδοτήσει με σκοπό να ανέβει «κοινωνικά» στο σχολειό της και γιατί όχι να βγάλει λεφτά. Μια ιστορία δοσμένη με χιούμορ, έξυπνες ατάκες, σπιρτάδα και ζωντάνια που μιλά για την εφηβική ζωή με έναν τρόπο που δε το κάνουν οι συνηθισμένες teen ταινίες και τα καταφέρνει εξαιρετικά. Αξίζει άραγε να ξεπουληθείς για κάτι που νόμιζες ότι ήθελες;

6. Derek Cianfrance & Cami Delavigne & Joey Curtis (Blue Valentine)


 In my experience, the prettier a girl is, the more nuts she is... which makes you insane. You're probably nutty coo coo crazy. 

Το φιλμ είναι μια σπουδή πάνω στις σχέσεις, μια ρεαλιστική προσέγγιση της συμβίωσης, χωρίς ωραιοποιήσεις, και χωρίς τα φρου φρου των κλισέ που χρησιμοποιούν συνήθως τέτοιες ταινίες. Μας κάνει μάρτυρες ενός κεραυνοβόλου ερώτα που έτσι απλά μπήκε στις ζωές δυο νέων παιδιών και τους παρέσυρε σε μια ζωή που δεν είχαν σχεδιάσει. Δείχνει την εξέλιξη, την  αποξένωση, την αλλοτρίωση που όλες οι σχέσεις ακολούθουν. Όταν οι συμβιβασμοί γίνονται υποχρέωση, όταν το πάθος εκλείψει, όταν η καθημερινότητα σε πνίξει τι μπορεί να σε βγάλει ξανά στην επιφάνεια?

5. Christopher Nolan – Inception


I'll tell you a riddle. You're waiting for a train, a train that will take you far away. You know where you hope this train will take you, but you don't know for sure. But it doesn't matter. How can it not matter to you where that train will take you? 

Όλοι γνωρίζουμε το inception, αλλά αν χρειαστεί να το ορίσουμε τι θα πούμε ότι είναι; Μια χολιγουντιανή μπλοκμπαστερια που κόβει την ανάσα? Ένα heist film με ιδιαίτερο αντικείμενο κλοπής? Μια πραγματεία πάνω στον ανθρώπινο ψυχισμό, στην αγάπη, στις ενοχές, στην ηθική? Η απάντηση είναι πως το inception είναι λιγο από όλα..

Όλο το φιλμ βασίζεται πάνω σε μια απλή αλλά ευφυέστατη κεντρική ιδέα η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με μαθηματική ακρίβεια και προσοχή στην λεπτομέρεια. Ο Κλομπ και η παρέα του, έχουν βρει τον τρόπο να τρυπώνουν στα δαιδαλώδη μονοπάτια του ανθρωπινού μυαλού και μπορούν να κλέψουν το πολυτιμότερο αγαθό, την Ιδέα. Ακόμα χειρότερα, μπορούν να εμφυτευόσουν μια Ιδέα. Στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας, έχουμε δει τα τρομακτικά αποτελέσματα που είχαν οι ιδέες κάποιων ατόμων και το πόσο εύκολο είναι οι άνθρωποι να πιστέψουν το οτιδήποτε αν κάποιος πει τα σωστά πράγματα. Τι γίνεται όμως σε έναν κόσμο που δεν απαιτείται στοχευόμενη προπαγάνδα ή έστω επίμονη και το μονοπάτια που χρειάζεται είναι να κοιμηθείς και απλά να ξυπνήσεις με μια ιδέα σφηνωμένη στο μυαλού σου? Μέσα στο φιλμ, κάποιος λέει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης και χειρότερος ιός από την μολυσμένη ιδέα που πανεύκολα μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.

Ο μόνος που μπορεί να σε σώσει είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Χωρίς να πω κάτι παραπάνω, η ταινία διδάσκει ότι ο καλύτερος μας φίλος και ο μεγαλύτερος μας σαμποτέρ είμαστε εμείς οι ίδιοι.

4. Tetsuya Nakashima, Confessions


I am going to make sure non of you ever use words like “I want to die” so lightly again

 Ένα μικρό κορίτσι πεθαίνει και η νεαρή, δασκάλα μητέρα του αποφασίζει να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Έτσι καταστρώνει ένα τρομακτικό σχέδιο εκδίκησης το όποιο δεν απαιτεί τίποτα άλλο από την δύναμη του μυαλού της. Χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, χωρίς να βάψει τα χεριά της με αίμα οδηγεί τους δυο δολοφόνους στην κατάρρευση. Εξαιρετικό δράμα, υπέροχη αποτύπωση χαρακτήρων, τρομερό ενδιαφέρον στην αφήγηση, μια ταινία εκδίκησης αυτές που δεν ξεχνάς εύκολα.

3. Laeta Kalogridis - Shutter Island


Which would be worse, to live as a monster or die as a good man? 

  Δυο ντεντεκτιβ αναλαμβάνουν  μια αποστολή μέσα σε φύλακες που εδρεύουν σε ένα ερημονήσι. Όταν φτάνουν στο μπαρτονικής αισθητικής νησί, ξέρουν ότι η λογική έχει φύγει από την πόρτα. Σφιχτοδεμένη πλοκή, εξαιρετικοί διάλογοι, μπερδεμένο όσο χρειάζεται, με ένα πολυ συγκεκριμένο πολιτικό σχόλιο που θαρρώ δεν είναι σε πρώτο πλάνο γιατί δε θέλησαν και όχι γιατί δε μπόρεσαν. Η πλοκή ξετυλίγεται στις 2,5 ώρες χωρίς να κουράζει λεπτό και ο συνδυασμός σεναρίου- σκηνοθεσίας δίνει ένα έξοχο αποτελέσματα. Κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, έντονη αίσθηση ψυχολογικού θρίλερ και μια ιστορία που ξεδιπλώνεται χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Πόσο εύκολο είναι να χάσεις το μυαλού σου άραγε?

2. Aaron Serkin - The Social Network


You are probably going to be a very successful computer person. But you're going to go through life thinking that girls don't like you because you're a nerd. And I want you to know, from the bottom of my heart, that that won't be true. It'll be because you're an asshole. 

 Μια ταινία που βασίζεται στο σεναρίου του αγαπημενου κυριου Σορκιν, ενος ανθρωπου με ατακα πολυβολο που ωστοσο καταφέρει να δέσει αρμόνικα το κείμενο του με το πιο σκοτεινό και προσωπικό σκηνοθετικό στυλ του Φιντσερ. Μια ιστορία ενος ανθρωπου που απο το πουθενά κατέκτησε τον κόσμο και μετά αποξενώθηκε απο όλους γιατί εκεί ψηλά δεν χωρανε πολλοί. Μια ιστορία χιλιοειπωμένη μέσα στα χρόνια και παρότι διαδραματίζεται μέσω φλας μπακ καταφέρνει να σε κάνει να νοιαστείς ειλικρινά και να θες να φωνάξεις στην οθόνη. Μια ιστορία για την δύναμη, την φιλία, την ανθρωπιά, την ευφυΐα, την μοναξιά. Μια ταινία για το facebook.

1.Mark Hayman, Andrés Heinz & John McLaughlin - Black Swan

  • I just want to be perfect. 
  • The only person standing in your way is you. 
  • You're not my Nina right now! 


Όπως έχετε καταλάβει όσα Oscar μπορώ να δώσω στον Κύκνο θα το κάνω με χαρά και κέφι. Μια ταινία άψογη σε όλα της και μια ιστορία συγκλονιστική μέσα στην απλότητα της. Έχουμε δει δεκάδες ιστορίες υπερβάσης και ακόμα περισσότερες ιστορίες κατάρρευσης. Το συγκεκριμένο σενάριο όμως, είναι τόσο λεπτοδουλεμένο που χωρίς κραυγαλέες σκηνές μας δίνει αργά και βασανιστικά να καταλάβουμε οτι κάτι δε πάει καλά με την Νίνα. Είναι πολυ εύκολο, να αποτυπώσεις χαρακτήρες τύπου Νίνα σαν καρτουνάκι, αλλά εδώ ξεπέρασαν με μεγάλη άνεση αυτή τη σκόπελο. Πραγματικά συμπόνεσα την έρμη την μπαλαρίνα και ειδικά στην σκηνή που συνειδητοποιεί οτι έχει φτάσει στο τέρμα της λογικής της, αν μπορούσα να μπω μέσα στην οθόνη να την κάνω αγκαλιά, θα το κάνα. Μια ταινία για την πιστή, την επίμονη, το πάθος σε όλες τις μορφές, το καλό και το κακό που εδρεύει σε όλους μέσα μας. Μια ταινία για κάθε άνθρωπο που θέλησε παραφορά οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: